Coberta de la Seu Vella de Lleida

S’ha celebrat la final de la segona edició de Batalla Monumental, un programa de TV3. El programa va ésser gravat des de la Seu Vella de Lleida, la flamant guanyadora de l’any passat.

Durant l’emissió varem tenir espectacular imatges a vista de dron de la seva coberta. Aquesta, va ser restaurada parcialment l’any 2020. Durant les tasques de restauració, es va descobrir i va  quedar exposada la única montea d’Europa datada el S. XIV. Aquesta troballa és de vital importància degut a la seva antiguitat i la seva mida. Des del primer moment, es va determinar des dels departaments de conservació encarregats del llegat històric que la troballa s’havia de protegir de l’erosió i preservar-ne la seva conservació.

Una coberta de piscina a la Seu Vella ?

Des de la direcció tècnica de la restauració de la Seu Vella  es varen posar en contacte amb nosaltres per trobar una solució pràctica, sòlida i efectiva. Es requeria una cobertura mòbil i plana. Havia de ser una solució prou resistent per suportar condicions extremes. Es tracta d’un indret molt exposat que corona la plana de Lleida.

Varem proposar una coberta plana en varis nivells dissenyada especialment per aquesta obra tan singular. La coberta en aquest cas no aniria amplafonada amb cap material sintètic decoratiu. Empraríem un cobriment amb metall opac. La solució va entusiasmar als caps tècnics responsables.

Així doncs, adaptaríem un model de coberta de piscina per a la conservació d’un monument històric. Un repte i un plaer per a Cobercat.

Les obres es varen dur a terme en un temps rècord. Calia ser àgil i alhora calcular els requeriments al milímetre. I així ho varem fer.

Calia protegir unes restes arqueològiques de suma importància del vent, el gel i la pluja. Res millor que una coberta plana i mòbil.

La coberta es va dissenyar i fabricar al detall. Calia adaptar-se a la forma de la montea i a les irregularitats del terreny.

Varem dissenyar una coberta en tres nivells que es pogués recollir en un 33% de la seva extensió i a més a més que es pogués fer de manera manual i sense esforç. La coberta compta amb un sistema antielevació  per resistir les fortes ratxes de vent degut a la seva exposició.

Coberta de piscina a la Seu Vella

Al cap d’uns mesos de la finalització de les obres, la Seu Vella va ser proclamat el Monument preferit de Catalunya en el programa de TV3 al que ens referíem al principi.

Us deixem un estracte del programa en el següent video: