Climatitzar la piscina i escalfar l’aigua

Climatizar piscina

Què puc de fer per escalfar l’aigua de la meva piscina?

A l’hora d’escalfar l’aigua de la piscina existeixen el mercat diverses opcions:

  • Bomba de calor connectada a la xarxa elèctrica o alimentada mitjançant plaques solars.
  • Serpentins exposats a la radiació solar i amb aigua en circulació.
  • Intercanviador de calor en la caldera de la calefacció.
  • Altres.

Però potser la primera pregunta que ens hauríem de fer no seria aquesta.

 

Què puc fer per tal de conservar la temperatura de la piscina ?

Durant les mesos d’estiu la temperatura de la piscina puja progressivament de Juny a Agost fins que arriba un dia de pluja fa que la temperatura pateixi una davallada sobtada. Les nits més fresques també fan que  la temperatura de la piscina baixi massa ràpidament. Aquesta situació es sol produir a mitjans o finals d’Agost i quan la temporada d’estiu encara no ha acabat.

El clima mediterrani amb tardors molt suaus ens permeten gaudir de la piscina si l’aigua manté la temperatura que ha anat acumulant durant l’estiu.

Així doncs, el primer que hauríem de procurar seria conservar la temperatura de l’aigua el màxim temps possible.  Cobrir la piscina i aprofitar el poder calorífic del sol seria el primer pas.

Temperatura piscina

Amb una coberta de piscina aconseguim augmentar la temperatura de l’aigua gràcies a l’acció del sol. Però sobretot evitem que l’aigua es refredi sobtadament durant episodis de pluja i les nits més fredes.

Com succeeix dins de casa nostra, és més important un correcte aïllament que un escalfament que suposa costos energètics, econòmics i mediambientals.

 

 

Quin tipus de coberta és millor per a mantenir l’aigua calenta ?

Cobertors tipus persiana

Amb les cobertes enrotllables, l’augment de temperatura de l’aigua oscil·la entre els 3 i els 7 graus. Val a dir que dependrà de les hores de radiació solar que la piscina rebi. També si de si la coberta es de PVC ,de policarbonat o coberta solar .

Amb aquest tipus de coberta no evitarem que l’aigua de pluja entri a la piscina raó per la qual el seu aïllament no serà complet.

Cubierta de piscina enrollable

Cobertes d’alumini tipus cúpula

Són les cobertes més eficients a l’hora d’escalfar l’aigua de la piscina i sobretot mantenir la temperatura de la mateixa. Aquestes estructures d’alumini ens ajuden a crear una bombolla d’aire que s’escalfa gràcies a l’acció del sol. Aquest aire calent fa augmentar la temperatura de l’aigua de manera progressiva. Durant la nit, l’aire de dins de la coberta es manté temperat i en cap cas tan fred com el de l’exterior de la cúpula. Les cobertes poden ser fixes o mòbils, cobertures altes, cobertes baixes o cobertes planes.

D’altra banda, la piscina queda hermèticament protegida davant l’entrada de l’aigua de pluja que és sempre molt més freda que la temperatura de l’aigua de la piscina.

Cubierta de piscina de aluminio

 

Resumint, més val aïllar i conservar la calor de l’aigua eficientment que gastar recursos en escalfar-la.